BLOG: GEZELSCHAP VAN GRASPARKIETEN

24 apr. 2018 07:00

Grasparkieten zijn kleine, papegaaiachtige vogels die veel gekweekt worden in eigen land. De grasparkiet is een slimme vogel die goed handtam gemaakt kan worden. Naast speelgoed heeft de grasparkiet ook graag een soortgenootje om zich heen. Mits goed verzorgd kan dit intelligente vogeltje een sterke band opbouwen met z’n eigenaar. Hoe u dat doet? Dat leest u in de blog van Dierspecialist!

Verschillende grasparkiet soorten

Grasparkieten komen in zo’n beetje alle kleuren van de regenboog voor. De oorspronkelijke wildkleur van de grasparkiet is echter geelgroen, met een gele keel en voorkant van de kop. Daarnaast heeft de wildkleur grasparkiet violetblauwe vlekjes op de wangen en drie zwarte stippen aan de zijkanten van de keel. De veren op de onderrug, buik en stuit zijn groen. Op de bovenkant van de rug en vleugels zijn de veren een combinatie van geel en groen met een zwarte band. De lange staartveren zijn donkerblauw gekleurd. De kleine grasparkiet is zo’n achttien centimeter groot en kan, mits goed verzorgd, wel vijftien tot twintig jaar worden. De wildkleur is zeldzaam geworden in Nederland sinds Australië een exportverbod hanteert. Hierdoor zijn gekweekte grasparkieten ontstaan in allerlei kleurcombinaties, zoals groen, blauw, wit, geel, grijs, bont en violet.

Grasparkieten houden in volière of in huis

De kleine papegaaiachtige vogels kunnen zowel binnen als buiten worden gehouden. Wilt u een volière in de tuin? Dan dient deze voorzien te zijn van een tochtvrij binnenverblijf waar de grasparkieten droog kunnen zitten en uit de wind. In dit binnenhok mag de temperatuur niet onder de vijf graden Celsius zakken. Gaan uw parkieten van binnen naar buiten verhuizen? Dan is het verstandig om de vogels langzaam te laten wennen aan de nieuwe omgevingstemperatuur. U kunt deze overgang het beste starten bij een buitentemperatuur van minimaal vijftien graden Celsius en er geen harde wind of regen is wat de gevoelstemperatuur omlaag brengt. Het late voorjaar of de zomer is dan de beste periode voor een verhuizing. Voor u de grasparkieten overzet in de volière kunt u ze voorbereiden door de temperatuur in huis geleidelijk te verlagen. Als de vogels in hun nieuwe verblijf gaan is het belangrijk om de temperatuur van het nieuwe binnenverblijf gelijk te houden aan de laatste temperatuur in huis. Vervolgens kunt u ook dit weer langzaam gaan afbouwen. Let op dat u een geschikte verwarming gebruikt om het binnenverblijf op temperatuur te brengen! De verwarming mag geen giftige gassen of dampen afgeven bij verhitting en de grasparkieten mogen zich er niet aan kunnen branden. Grasparkieten die al op leeftijd zijn, kaal of ziek kunnen zichzelf minder goed warm houden en hebben een omgevingstemperatuur nodig van zo’n twintig graden Celsius. Met een gerichte warmtebron kunt u een deel van het verblijf nog verder verwarmen zodat de vogels zelf kunnen kiezen waar ze willen zitten. Voor twee grasparkieten, een paartje, dient de volière minimaal 180 cm x 80 cm x 180 cm te zijn met een binnenverblijf eraan vast. Wilt u meerdere paartjes houden? Reken dan op één vierkante meter per paartje. Natuurlijk is het ook hartstikke gezellig om grasparkieten in de woonkamer te houden. Een vogelkooi voor één paartje moet een minimale afmeting hebben van 80 cm x 40 cm x 60 cm, maar meer ruimte is altijd beter! Daarnaast moeten de grasparkieten regelmatig uit de kooi kunnen. Grasparkieten staan het liefst op een lichte en tochtvrije plek, maar niet in de volle zon. Houd er rekening mee dat onze woonkamers doorgaans te droog zijn voor grasparkieten. Douche of sproei de vogels daarom regelmatig met water en zorg dat ze lekker kunnen badderen. Als u de vogels met een plantenspuit nat maakt, dan moet deze na gebruik leeg en droog worden weggezet. Zo voorkomt u schimmelvorming in de plantenspuit. Het is beter en makkelijker om grasparkieten mee te nemen onder de douche. Let er dan wel op dat het badkamerraam dicht is.

Een parkietenkooi inrichten

Zitstokken zijn onmisbaar in een parkietenverblijf. Ze komen inmiddels in allerlei kleuren en vormen voor, maar de beste zitstokken vindt u gewoon buiten: verse boomtakken in diverse formaten. Neem takjes waar uw grasparkieten goed op kunnen zitten. De tenen mogen zo’n twee derde van de omtrek omsluiten. Voor bodembedekking zijn meerdere mogelijkheden. In de volière wordt meestal metselzand gebruikt. Andere mogelijkheden voor in de vogelkooi zijn zeoliet, beukensnippers, papier of schelpenzand. Wilde grasparkieten besteden hun tijd grotendeels aan voedsel zoeken en sociaal, verzorgend gedrag. Daarom is het belangrijk om grasparkieten bezig te houden met speelgoed en klimmogelijkheden, zoals een houten trapje. Wat speelgoed betreft kunt u het zo gek niet bedenken. Draaiende spiegels, een parkieten bowlingbaan of schietkraam: het bestaat allemaal! Vooral speelgoed waarbij de grasparkiet met z’n snavel kan frutselen is een aanrader, denk hierbij aan stukjes touw of leer. Voor parkieten die in huis worden gehouden is het aan te raden om een klimboom in de kamer te zetten. Als ze dan los mogen vliegen is dit een veilige plek om te landen en spelen. Zorg ervoor dat de ramen dicht zitten en er geen gevaarlijke objecten in de woonkamer zijn, zoals giftige planten, kaarsen, losse snoeren of een brandende openhaard. Doe de gordijnen dicht zodat de vogels niet tegen het raam vliegen.

Grasparkieten tam maken en verzorgen

Of en hoe tam grasparkieten worden heeft alles te maken met het natuurlijke karakter van de vogel en de manier van hanteren en verzorgen. Grasparkieten zijn hele intelligente vogels die veel uitdaging nodig hebben in de vorm van speelgoed en een of meerdere soortgenootjes. Deze papegaaiachtige kan behoorlijk kwetteren, maar met voldoende aandacht en uitdaging zal dit een stuk minder zijn. Met geduld en training kunnen uw grasparkieten eraan gewend raken om vast gehouden te worden, eventueel met een handdoek. Ook kunt u ze leren om op uw hand te stappen vanuit de kooi. Bent u van plan om uw huiskamerparkiet mee naar buiten te nemen? Dan is het verstandig om deze door een ervaren persoon te laten kortwieken. Met de juiste opvoeding kunnen grasparkietjes erg vertrouwd raken met hun verzorger. Sommige vogels leren zelfs om te praten. Een grasparkiet is een sociaal groepsdier en wanneer u er een alleen houdt kunnen er gedragsproblemen ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn seksueel gefixeerd raken op speelgoed of z’n verzorger als partner gaan zien. Knuffelen, over de rug aaien of voedsel uit uw mond laten pakken kunt u daarom beter tot het minimum beperken. Grasparkieten kunnen ziektes op mensen overbrengen dus was altijd goed uw handen en heb liever helemaal geen mondcontact. Wat verzorging betreft hebben grasparkieten iedere dag vers voer nodig, water en een schoon bad. De bodembedekking moet een keer per week helemaal vervangen worden. Ontlasting en natte plekken kunt u het beste dagelijks weghalen. Maak ook een keer in de week de zitstokken schoon. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de nagels en snavel te controleren, zodat deze niet te lang doorgroeien. Grasparkieten kunnen meerdere keren per jaar in de rui gaan en hebben dan extra aandacht nodig. De vogels verliezen oude veren, waar een nieuw verenkleed voor terugkomt. De nieuwe veren vormen zich als witte stekeltjes tussen de oude veren door en ontwikkelen zich verder als de oude veer is uitgevallen. Hierdoor wordt de grasparkiet niet kaal tijdens de rui. Het wisselen van veren kost veel energie en hierdoor kan de grasparkiet minder actief zijn en sneller geïrriteerd raken. U kunt de grasparkiet tijdens de rui helpen door voldoende rust te bieden en complete voeding te geven.
 

Wat eet een grasparkiet?

Grasparkieten die als huisdier worden gehouden hebben gevarieerde voeding nodig met groenten, fruit, pellets en kleine porties noten en zaden. Geeft u pellets? Zorg dan dat dit specifiek is afgestemd op de behoefte van de grasparkiet en niet parkieten in het algemeen. Op deze manier krijgen uw grasparkieten alle nodige voedingsstoffen binnen. Naast pellets kunt u het voer ook aanvullen met eivoer, wat vooral in de kweekperiode van belang is. Dit dient u iedere dag vers te geven en het eivoer mag niet nat worden. Toch weegt dit voer niet helemaal op tegen pellets en blijft dat de eerste keus voor basisvoeding. Wat de verhouding betreft moet het menu van uw grasparkieten voor 90 procent uit pellets bestaan en voor 10 procent uit overige, aanvullende voeding. Geef grasparkieten absoluut geen chocolade, gezwaveld en gedroogd fruit, rabarberblad of avocado! Dit is zeer giftig. Vermijd ook voedsel dat zout bevat, gekruid is en snoepgoed. Bij twijfel over bepaald voedsel kunt u het beter niet geven en eerst overleggen met uw lokale Dierspecialist of dierenarts. Zorg ervoor dat uw grasparkieten de hele dag toegang hebben tot voer, zodat ze zelf kunnen bepalen wanneer ze eten. Biedt de vogels om de week een bakje maagkiezel aan. Dit hebben grasparkieten nodig om de zaden in de maag fijn te malen. Geef dit altijd in een apart bakje en niet door het gewone voer, dan krijgen de vogels te veel binnen. Verder is een mineralenblok onmisbaar om de snavels aan te slijpen.

Gezelschap-van-grasparkiet.jpg