BLOG: fret als huisdier, dit moet u weten

8 jun. 2018 07:00

Snelle, behendige, slimme roofdiertjes: ja we hebben het over fretten! Een fret kan als huisdier worden gehouden, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Om een fret goed op te voeden moet u stevig in uw schoenen staan. Daarnaast hebben ze speciale, medische zorg nodig. Daartegenover staat wel dat het hele interessante dieren zijn. Wilt u een fret als huisdier en bent u bereid om u te verdiepen in de fret? Lees dan eerst de blog van Dierspecialist!

Fretten zijn kleine roofdiertjes met een langgerekt, flexibel lichaam en korte pootjes. De fret behoort tot de marterachtigen en is onder meer familie van de wezel, steenmarter, nerts, otter en hermelijn. Fretten zijn in feite een gedomesticeerde vorm van de bunzing, zodat ze als huisdier gehouden kunnen worden. De bunzing en fret zijn nog steeds te kruisen, alleen de dieren die hieruit voortkomen zijn niet geschikt als huisdier. Van oorsprong staat de fret bekend als jager, die al voor de jaartelling werd ingezet bij de jacht op konijnen en bestrijding van ratten en muizen.

Fret kleuren, aftekeningen en vacht

Een van de meest voorkomende fretten is de wildkleur. Deze variant heeft een zwartbruine tekening met daarnaast eigen kenmerken. Zo is de ene wildkleur fret donkerder dan de andere en sommige fretten hebben een zogenaamd boevenmaskertje bij de ogen. Ook bestaat er een wildkleur in de witvoetvariant. Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze fret witte voeten en wit bij de keel. Verder is de albino een veelvoorkomende soort met een witte vacht en rode oogjes. Albino fretten kunnen meer geel zijn dan wit door de talgproductie. Uiteraard komen fretten in veel meer kleuren en aftekeningen voor. Afhankelijk van het seizoen kan een fret ook tussendoor veranderen van kleur of tekening. Doorgaans hebben fretten een kortere vacht, maar er bestaan ook angorafretten met een lange vacht. De angorafret heeft een ander neusje en kleine haartjes op en in de neus. Bij deze speciale fretsoorten moet een kleine kanttekening gemaakt worden. Wanneer een fret een afwijkende vacht of kleur heeft, moet u wat voorzichtiger zijn. Omdat het geen standaard kruising is kan het ook andere afwijkingen met zich meebrengen. Zo komt het bij angorafretten regelmatig voor dat vrouwtjes niet genoeg goede melk produceren om hun jongen te voeden.

Een fretproof huis

Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met de grote van het verblijf. Fretten moeten namelijk lekker uit de voeten kunnen in hun huis. Daarvoor volstaat een verblijf met minimaal anderhalf tot twee meter bodemoppervlak en van minstens 50 centimeter hoog. Deze maten zijn gebaseerd op een binnenverblijf voor een fret alleen of een koppeltje. Voor iedere fret die erbij komt moet het verblijf minimaal een halve vierkante meter worden uitgebreid. Bent u van plan om fretten buiten te huisvesten? Dan dient het frettenverblijf minimaal zes vierkante meter te zijn en ze moeten beschikken over een goed geïsoleerd nachthok tegen regen, wind, kou en warmte. Fretten kunnen namelijk slecht tegen warmte, dus een verblijf mag nooit in de volle zon staan. De richtlijn is een temperatuur tussen de 15 en 21 graden Celsius. Komt de temperatuur boven de 29 of onder de 7 graden Celius? Dan dient u te zorgen voor voldoende schuilplaatsen in het verblijf.

Dan komen we bij de inrichting van het frettenverblijf. Fretten worden zelden helemaal zindelijk, maar ze doen hun behoeften graag op een plek en hebben daarom een toilet(bak) nodig. Dit toilet moet gevuld worden met een stofvrije vulling dat niet klontvormend is, bijvoorbeeld Back-2-Nature bodembedekking. Fretten hebben de mogelijkheid nodig om weg te kruipen, dit geeft ze namelijk een gevoel van veiligheid. Dit kunt u heel makkelijk creeëren door handdoeken of stoffen lappen in het slaapgedeelte te leggen, waar ze in of onder kunnen slapen. Ook kunt u een nestbox in het verblijf plaatsen. Dit is een kistje met een gat als opening en de meeste fretten gaan hier graag in liggen. Eigenlijk gebruikt een fret z’n verblijf alleen als ‘hol’ en slaapplek. Bewegen doen ze met name buiten het verblijf. En geloof ons: dat doen ze graag! Geef ze daarom minimaal twee uur per dag de tijd om lekker te ravotten. In frettentaal: rennen, spelen, overal inkruipen en onderzoeken. Zorg dat ze genoeg speelmateriaal hebben, zoals dozen, tunnels, balletjes en ander geschikt speelgoed. Geef liever niks van rubber, latex of foam. Hoewel fretten hier helemaal gek op zijn, kan het leiden tot gevaarlijke situaties als ze het opeten. De grootste uitdaging is om de ruimte fretproof te maken. Deze slimme en vooral behendige diertjes kruipen écht overal op, onder en achter. Het zijn meesters in ontsnappen en het zal u verbazen door welke kleine ruimtes ze allemaal kunnen kruipen. Onder spelen verstaan fretten ook prullenbakken leeghalen, plantbakken uitgraven en aan de vloerbedekking krabben. Dit gedrag is niet af te leren, maar u kunt ze wel iets anders aanbieden waar ze dit mogen doen. Een voorbeeld hiervan is het maken van een graafplaats. Fretten zijn dol op graven dus zorg dat de plaats minimaal tien centimeter diep is.

Fretten verzorgen

Om een fret als huisdier te kunnen houden moet u het diertje goed opvoeden en trainen op zindelijkheid. Een fokker hoort hier al mee te beginnen. Wat verzorging betreft hebben fretten elke dag schoon drinkwater nodig, moet het toilet gereinigd worden en de voerbakjes schoongemaakt. Het waterflesje moet u minimaal een keer in de week schoonmaken. Omdat de dagelijkse verzorging intensief is, kan dit niet over worden gelaten aan kinderen. Daarbij kunnen fretten behoorlijk hard bijten en mogen kinderen dus nooit alleen worden gelaten met deze dieren. Houd hier bij aanschaf rekening mee! Daarnaast is het belangrijk om de fret zelf regelmatig te controleren. Hierbij kijkt u naar het gebit, de nagels, vacht en oren. Fretten hebben namelijk snel last van oormijt. Verder is het handig om te weten dat ze meestal in het voorjaar en in het najaar in de rui gaan. Hoewel sommige mensen dit denken zijn fretten geen uitgesproken nachtdieren. Ze hebben wel een vast dagritme waarbij ze veel slapen en zijn het meest actief in de schemering.

Het leuke aan fretten is dat ze hun hele leven nieuwsgierig, ondeugend en speels blijven. Het zijn intelligente dieren en sociaal, doordat ze gedomesticeerd zijn. Het is wel goed om te weten dat ze nooit extreem gehoorzaam zullen zijn, ook al kunt u ze veel aanleren. Ze behouden altijd een eigen taal en uiten zich met karakteristieke geluiden en bewegingen. Van nature is de fret geen groepsdier, maar gedomesticeerde fretten lijken het toch wel fijn te vinden om een soortgenootje om zich heen te hebben, vooral vrouwtjes. Zet alleen fretten bij elkaar die goed met elkaar overweg kunnen en nooit meer dan vijf in totaal. Dat laatste is van belang om stress, vechtpartijen en gezondheidsproblemen te voorkomen. Mannetjes mogen alleen bij elkaar zitten als ze gecastreerd zijn. Wie ooit in de buurt van fretten is geweest weet wat we bedoelen met een typisch luchtje. Fretten verspreiden namelijk een sterke geur en bij ongecastreerde fretten is dit doorgaans erger. Ook iets om rekening mee te houden!

Wat eet een fret?

Het lichaam van de fret is volledig ingesteld op het verteren van vlees. Het is daarom het beste om kwalitatief hoogwaardige vleesvoeding te geven, wat speciaal is samengesteld voor fretten. Hierin zitten in verhouding veel eiwitten en vetten, maar weinig koolhydraten en vezels. Daarnaast bestaat er speciale voeding in brokvorm voor fretten en eventueel kunt u ook hoogwaardig kittenvoer geven. De regel is dat het eiwitpercentage van de voeding tussen de 30 en 40 procent moet liggen, het vetgehalte tussen de 20 en 30 procent en minder dan 2 procent vezels. Verder kunt u fretten dode prooidieren geven, zoals muizen en ratten. Let op: een fret kan niks met groenten en fruit en mag daarom geen hondenvoer eten, door de plantaardige ingrediënten. Als tussendoortje kunt u kiezen voor een speciale frettenlekkernij of stukjes gekookte kip, gekookt ei of een heel klein stukje roomboter. Vermijd suikerhoudende en koolhydraatrijke voeding. Een fret mag heel de dag beschikking hebben over eten. Kijk goed of uw fret geen eten verstopt voor op een later moment, omdat dit dan kan bederven. Om het eten extra leuk te maken en uw fret ook mentaal actief te houden kunt u het voer aanbieden in een speciale voedingspuzzel of het zelf verstoppen. Moet hij niet te lang over het zoeken doen natuurlijk.

Medische verzorging van fretten

Aan alle huisdieren zitten kosten verbonden, zo ook aan de fret. Dit diertje is gevoelig voor hondenziekten en moet daardoor tegen een aantal virussen worden ingeënt. Dit gebeurt bij een leeftijd van negen weken, veertien weken en daarna een keer per jaar. Vraag nadrukkelijk om een vaccinatie die geschikt is voor fretten, omdat ze niet alle stoffen nodig hebben die in een gewone hondenenting zit. Verder kunnen fretten net als mensen het influenza griepvirus krijgen. Wanneer u dit heeft kunt u dus beter uit de buurt blijven van uw fret, om te voorkomen dat u hem aansteekt. Door onder andere chirurgische castratie kunnen fretten te maken krijgen met bijnierproblemen. Overleg daarom altijd goed met uw dierenarts over mogelijke gevolgen van castratie en kijk wat de alternatieven zijn, zoals een hormoonimplantaat. Daarnaast hebben veel fretten last van maagdarmcomplicaties, wat vaak als oorzaak stress en verkeerde voeding heeft. Verder komen hartproblemen, vergrote lymfeklieren, laag bloedsuikergehalte en kleine tumoren in de alvleesklier met regelmaat voor. Neem contact op het uw dierenarts als u ziekteverschijnselen ziet, zoals braken, sloomheid, jeuk, kaalheid, hoesten, diarree, gespannen buik, verminderde eetlust en omvallen. Deze signalen kunnen duiden op een aandoening of ziekte.

Minder ernstig, maar wat u zeker niet mag vergeten zijn vlooien en teken. U kunt uw fret hier preventief tegen behandelen met een pipet, net als bij honden en katten. Gebruik wel een product dat specifiek geschikt is voor fretten! U kunt dit middel makkelijk toedienen door uw fret af te leiden met iets lekkers, de vacht in de nek te openen en de vloeistof op de huid te druppelen. Kijk de komende uren wel uit met aaien in de nek en was uw handen goed.

Gezonde fretten met Dierspecialist

Bij Dierspecialist bent u aan het juiste adres om uw fret gezond te houden. Denk hierbij onder andere aan voeding, speelgoed en vlooienbestrijding. Maar vooral ook aan kennis! Wij helpen en adviseren u namelijk graag. U kunt daarom altijd binnenlopen bij uw lokale Dierspecialist. Wist u dat wij ook na sluitingstijd nog bereikbaar zijn voor vragen over het gedrag of de gezondheid van uw fret? Download de Dierspecialist App en chat met ons van 9.00 tot 21.00 uur!

fret-als-huisdier.jpg